I lördags på Lappens Cup var det strålande sol, lätta till obefintliga vindar och lugnt och skönt. I prognoserna till dagens segling var det 11-14 m/s och observationer på Hallands Väderö på 12-15 m/s. Johan på Libelle mätte upp 13.4 m/s i Grötvik. Klubbens nya väderstation visade på medelvindar på 11 m/s. Samtidigt var det grått och ruggigt så i alla fall undertecknad och Susanne var lite tveksamma till om vi skulle ge oss ut. Det var bara 5 båtar anmälda dessutom, och lördagens segling skulle vi kunna leva på hela vintern, så det vore ju synd att förstöra den sköna eftersmaken med ett debacle. Philip däremot var sugen som vanligt, sedan kom Kjell från IF:en Mandarin och undrade om vi behövde nån extra gast. Efter lite extra betänketid bestämde vi oss för att åka ut.

När vi kom ner till hamnen var den gröna medsolsflaggan hissad, men när vi senare gick ner till båten hade tävlingsledningen bytt till den röda flagga. Det gäller att hänga med i svängarna!

Vi drog några repor i Nissan och kände på grejerna. Susanne var nästan fördig att hoppa över till juniorernas RIB som var ute och övervakade träningen, men höll sig ändå kvar ombord. Starten blev bra, tajmingen var nästan på sekunden, även om vi kanske startade lite väl långt till höger på linjen. Första biten ut genom rännan var en sträckbog men efter rundingen av de röda första prickarna fick vi skota hem ordentligt och kryssa ut upp mot Grötviksbojen. Vi såg ingen Svante framför oss i sin Folkbåt så vi började undra vart han tagit vägen. Till slut såg vi honom på väg upp mot Påarpsmärket. Vad sjutton, har de bytt flagga igen? Eller har Svante missat att de bytte till den röda flaggan? Vi körde i alla fall på mot Grötvik och detsamma gjorde Molichen. Kryssen ut var rätt guppig och Philip översköljdes ständigt av vågorna. Vi upptäckte att Gottfridssons i X-99:an och Leif på Saphira och den nya båten som-jag-inte-vet-vad-det-är-för-nån-båt också gick mot Påarp, men vi stod på oss.

Vi rundade strax efter Molichen och då hade redan Svante rundat Grötviksbojen som andra rundningsmärke. Sedan började vi åka! Och jösses vad det gick! Vi fick halvvind bort till Påarpsmärket och som det gick! Tyvärr har vi ju ingen logg ombord men vi gjorde säkertligen 9-10 knop i surfarna. På vägen mötte vi de andra tre båtarna som ju seglade åt motsatt håll.


Saphira in action. Idag förstärkt med Anna och Niclas från Express S-1010


Sedan kom Stefans X-99


Och sen den-där-båten-som-jag-ännu-inte-vet-vad-det-är-för-någon


Susanne verkar titta mot vågorna med en skräckblandad förtjusning

Därefter rundade vi Påarpsbojen och vände skutan hemåt. Och fick på ett gäng riktigt feta surfar. Det var säkert 4 m vågor där ute och jag skulle tippa på att vi säkert gjorde 12-13 knop i surfarna. Det kändes nästan som Volvo Ocean Race när vår lilla Express surfade nerför vågdalarna. Vår mobil-GPS tyckte att det gick i 9 knop som mest, men det är ett snitt under 30 sek. Överst på önskelistan till nästa år är i alla fall en riktig logg 🙂

Vi seglade i mål som fyra men borde ju ha kommit 2:a eftersom de andra seglade fel väg. Med andra ord en pallplacering redan under första säsongen! Tur dock att inte alla seglade fel väg, för jag har lovat Philip att han ska få sin egen vikt i hamburgare om vi vinner i år eller nästa år. Lyckliga som ett barn på julafton såg vi i alla fall fram emot att få motta den feta pokalen för andraplatsen. Segertalet börjades det filas på, och prisutdelningen skulle förevigas av Instamatic-kameran, men döm av vår förvåning när vi istället fick en lökkorv! 🙂


Besättningen som tog en andraplats 🙂

Det var hur som helst en grym segling som vi kommer att leva på under hela vintern! Stort tack till Kjell, utan dig ombord hade vi inte gett oss ut och fått den häftigaste seglingsupplevelsen i i alla fall mitt 30-åriga fd. familjeseglarliv 🙂

Det som retar mig lika länge som jag kommer att leva på upplevelsen under vintern är att jag inte fick igång videokameran under seglingen. Jösses vad det retar mig! Och givetvis hoppade den igång utan problem i hamnen när vi kom tillbaka…


Fin kväll i hamnen med Jansons frestelse, prinskorv och köttbullar fixade av Pelle & co som intogs i klubbstugan.

Dagens GPS-spår: