Efter två tisdagar som inte kunnat genomföras pga för mycket vind (storm) och för lite vind var det verkligen hög tid för en tisdagssegling där alla kunde gå i mål. Prognoserna talade om ca 7-10 m/s, sol och ostlig vind. Ganska perfekta förhållanden med andra ord. Minst ett dussin gastar på SWE595 var dock upptagna dagen till ära, men Philip kunde i alla fall vara med. Men när SWE1010 hade problem med att få tillbaka sitt storsegel, som var på reparation efter den blåsiga Spangenbergseglingen, av Lind Segel, och saknade gastar så lyckades vi få med Niclas på båten. Eftersom undertecknad hade bättre koll på alla snören på båten fick Niclas äran att styra.

Starten var lite märklig. Det var ostliga vindar vilket gjorde att vinden skiftade väldigt mycket inne i hamnen pga de höga byggnaderna, så vinden kunde vrida 180 grader rätt som det var, vilket gjorde att det var lite lurigt innan start. Niclas tajmade dock starten overkligt bra så vi var iväg på skottet. Det var triangelbanan motsols som gällde, så efter pirarna var det en hög halvvind upp mot Grötvikshållet. Sofia satte spinnaker, och Jonas X-99 Laxen. Vi gick på rätt bra där en bit efter Hirkum, som startade 30 sekunder före oss. Vi hade nog tagit in lite på vägen upp mot första rundningen.


Niclas och undertecknad


Pirkum framför oss, och Comfort 32 med Heinrich, som gick bra på halvvinden, ännu längre fram

Därefter var det kryss upp mot Påarpsmärket. Det brallade i rätt bra emellanåt, säkert uppåt 10-12 m/s, och vågorna var omväxlande små och väldigt stora. Vi fick möjligheten att syna många båtars bottenfärg när de stampade i sjön. Trots att vi bara var tre personer (hade behövt minst en till på kanten) gick vi överraskande bra. När vi närmade oss märket hade vi lyckats hålla Saphira stången och seglat ikapp Hirkum, så vi tre rundade i princip samtidigt, med oss sist i den klungan.


Saphira visar botten


Saphira fortfarande bakom oss


Philip fungerade som vågbrytare emellanåt


Hirkum flyger. Millan i lovart

Därefter var det halvvind in i mål igen, men vågorna snett bakifrån den här gången. Hirkum låg ungefär en båtlängd före oss men vi lyckades surfa ikapp och förbi dem. Loggen tyckte att vi var uppe i 9,78 knop som mest. Men vi blev ju i sin tur ikappsurfade av X-99:orna, och Saphira drog ifrån oss.


Vi surfade förbi Hirkum


Gottfridssons X-99 surfade förbi oss på hemvägen

När vi rundade yttre piren låg vi några båtlängder före Hirkum. Därefter var det sträckbog upp till sista röda pricken. Vinden var lite lurig här också och väldigt byig, men vi lyckades precis sträcka upp till pricken. Vi hade Spangenberg i bakhuvudet när vi närmade oss mål och Hirkum närmade sig bakifrån, men den här gången släppte vi dem inte förbi oss utan vi slog dem med 14 sekunder! Självaste Hirkum Pirkum alltså, som alltid brukar slå oss och som vi brukar ha som benchmark! Bra seglat av oss! 🙂

Även Kristian Karlssons Smaragd Cruiser närmade sig oroväckande snabbt på slutet, men de gick till slut i mål 23 sekunder bakom oss.

Vann gjorde Lasse Meijer & Co överlägset i sin fantastiskt fina Drake Sofia. De har verkligen fått till sin segling den senaste tiden och kommer att bli oslagbara i lite hårdare vind framöver. Kul att se!

Resultatlista