Och så var det då dags för årets sista tisdagssegling. Det känns ju som att det var i förra veckan som båten åkte i sjön och nu är det redan snart dags att ta upp den…

Med mig idag hade jag Vicente, Jonas och även Patrik, som brukar segla med Stefan på Blue Eagle men där Stefan var bortrest denna gången och inte kom till start.


Daniel, Patrik och Vicente. Bakom kameran Jonas.

Vädret var strålande höstväder, soligt och lagom vind 4-7 m/s VNV. Banan var triangelbanan medsols med rundningar vid Påarp och Långenäs.

Starten gick bra, vi tajmade linjen helt ok och kom iväg bra. Efter fyren såg vi att Sofia och Hirkum hade satt spinnaker så vi gjorde också ett försök. Efter en uppskärning gick det bättre sen och vi ångade på rätt bra med spinnakern och var precis i aktern på Comfort 32:an vid rundningen av Påarpsmärket. Nertagningen och rundningen gjorde dock att alla händer var upptagna så direkt efter märket tappade vi några båtlängder på Comforten då vi inte direkt fick ordning på seglena. Efter att ha fått till trimmet gick vi dock 10° högre och något snabbare än Comforten ut på vänsterkanten.

Vi gjorde bara ett enda slag och var på layline upp mot Långenäsbojen när Comfort 32:an kom ångandes i lovart! De måste ha gått alldeles för långt förbi layline, men kunde å andra sidan segla betydligt lägre och fick upp fin fart med sin stora genua mot märket. Precis framför oss rundade Saphira och på insidan Millan.

Vi gjorde en kanonsättning och fick upp spinnakern innan vi ens var förbi märket. Framför oss gjorde en icke-namngiven båt en något annorlunda spinnakersättning då de satte spinnakern på fel håll med fallet i ena skothornet! Givetvis till allmänt jubel bland båtarna runt omkring 🙂
Till slut fick de dock upp spinnakern på rätt håll och ångade förbi oss och många andra.

Vi hängde på bra och drog bland annat förbi Comforten och ifrån Smaragden som valde att inte sätta spinnaker.

In mot mål samlades 6-7 båtar vid sista röda bojen med oss sist i den klungan. Tyvärr lyckades vi inte segla förbi någon, utan Svante i Folkbåten lyckades hålla undan från oss och vinna med några sekunder. Vi blev därför 10:a av 15 båtar. Fasen vad svårt det ska vara att komma upp på topp 10! Vann gjorde som vanligt den här hösten Lasse Meijer i en Drake i överlägsen stil.

Allt som allt en härlig kvällssegling som avslutades med hamburgare på HSS veranda precis som vanligt.

Förhoppningsvis kan vi segla sista kappseglingen på lördag då den uppskjutna Lappens Cup äntligen ska avgöras.