Så var det dags för årets andra tisdagssegling. Förra veckan var det varmt och lätta vindar, idag väldigt annorlunda med friska vindar. Denna veckan var det ordinarie besättning med Vicente och Philip, samt ett nyförvärv i Simon, högskolestudent från Stockholm som var sugen på att börja segla även här nere i Halmstad.

Dagen började inte på bästa sätt. Precis när vi kommit utanför våra akterpålar stannade motorn. En 1,5 år gammal Mercury som faktiskt aldrig har gått riktigt bra. Sprillans nytt tändstift är det dessutom, så den åker in med huvudet före på service igen, för det här är ju katastrofdåligt! Vi fick segla ut ur hamnen istället och det gick väl fint det också.


SWE595 på väg ut.
Foto: Kristian Karlsson

Starten gick ok, vi missade väl skotten med ca 10 sek, men tog sedan in på Hirkum framför oss. Expressen är väldigt svårseglad när det börjar blåsa över 10 m/s. Det är fulla ställ i alla väder, inget rev finns och en fock som ska klara 0-15 m/s. Vi har aldrig riktigt fått till hårdvindstrimmet tidigare, och inte idag heller. Alldeles för mycket krängning emellanåt och ett storsegel som bara fladdrar i vinden. Vi gick väl dock hyfsat på vägen ut.


Foto: Thomas ”Thoya” Johansson


Foto: Thomas ”Thoya” Johansson

Sedan plötsligt tappade rorsman fästet från uppe på kanten och ramlade rakt ner på rorkulten som lades i lä, vilket gjorde att båten blixtsnabbt stagvände. Philip, Vicente och Simon som tidigare suttit fint i lovart satt nu helt plötsligt nere i lä med vatten upp till midjan! Som grädde på moset måste fockskotet ha fått en ordentlig override på vinschen, för sedan gick inte skotet att lossa. Det var spagetti på vinschen helt enkelt. Inte exakt i det läget man vill ha det… Skepparen ville kapa skotet på direkten, men besättningen tyckte att vi skulle reda ut det. Och efter några minuter fick vi loss skotet och kunde segla vidare, rejält sist i fältet.

Lite molokna fortsatte vi och tänkte ta oss runt banan i alla fall. I nästa slag hade fockskotsblocket på ena sidan lossnat från den skena den sitter på, så det var bara att slå tillbaka igen och försöka få dit den. Vid nästa slag blev det likadant igen, så det blev en del meck…

Storseglet stod bara och fladdrade i den hårda vinden, som enligt uppgift hade ökat till 14 m/s, och skepparen tyckte inte att det såg så roligt ut och ville spara storen och bestämde sig för att vända tillbaka igen. Så vi lättade på skoten och vände åter in i hamnen. Riktigt fina surfar i 10 knop fick vi uppleva på vägen in med fock och storsegel. Lasse Meijer & co i Draken ledde överlägset och tog hem hela seglingen storstilat.

Till slut förtöjde vi igen på vår båtplats och möttes av Hallandsposten, som gjorde ett reportage om HSS. Skepparen fick dra sina rövarhistorier om vad som hade hänt, så förmodligen blir det väl några rubriker om snedseglaren i HSS som misslyckades med allt idag…

Stackars Simon, som var med ute för första gången i SWE 595, måste ju undrat vad det var för gäng han hamnat i… Om du mot förmodan inte blev helt avskräckt så är du välkommen ombord igen framöver 🙂

Vi tar nya friska tag nästa vecka igen!