Foto: Thomas ”Thoya” Johansson // www.vinnaltfoto.se

Veckans tisdagssegling blev uppskjuten till torsdagen pga hårda vindar. Tyvärr kunde inte alla båtar som anmält sig till tisdagen vara med på torsdagen så det var 10 båtar på startlinjen.

Med mig hade jag Patrik och Dan från Stefans X-99:a Blue Eagle. Vinden låg på ca 300° vid start och det var triangelbanan medsols som gällde. Upp mot Påarpsmärket var det något högre än halvvind men vi testade med spinnakern efter ett tag. Det gick riktigt bra, även om det inte var många minuter som vi kunde ha den uppe innan det var dags att runda.


Foto: Thomas ”Thoya” Johansson // www.vinnaltfoto.se

Sedan började det konstiga. Efter att vi rundat dog vinden ut nästan helt. Vågorna från väst var dock rätt stora, så vi låg mest och guppade. Sedan kom Bumerang 32:an Nadir och gick som tåget nere i lä och gick både snabbade och högre än oss. Vi kliade oss i huvudet och undrade vad vi höll på med. När vi kollade på båtarna framför oss såg vi att de också pekade lite åt olika håll, och Anders Folkbåt såg ut att segla åt helt motsatt håll efter att ha stått och stampat mot vågorna ett tag. Då började det ösregna. Och då menar jag verkligen ÖSREGNA! Det var nog årets regn som vi kom in i. Vattnet forsade utmed bommen och vi blev helt dränkta.

Sedan kände vi att det nog var dags att slå. Det skulle vi nog inte ha gjort, för vinden vred sedan säkert 40-50°, och hade vi fortsatt lite till hade vi kunnat sträcka mot märket. När vi väl rundade märket hade de flesta gått förbi oss. Även Maxi 909:an från Grötvik som startade före oss men som vi seglade om redan i hamnen. Så man kan nog säga att vår kryss där inte var den bästa i år…

Sedan var det en bidevind in mot mål. Vi gick snabbare än Maxin men de lovade upp mot oss och när vi försökte gå om i lä så gick det inget vidare utan de kunde istället dra ifrån oss. När vinden öppnade så satte vi dock spinnaker och drog då snabbt förbi Maxin in mot de sista röda prickarna.

Men ösregnet hade gjort så att Nissan rann på snabbare än vanligt och det var ca 1,5-2 knops motström. Vi gick framåt tills vi nådde lillafyr, då började vi åka baklänges istället när vinden dog ut nästan helt. Inte så kul. Vi, Maxin och Svante drev omkring i rännan tills Peter Carlsson, som var ute med junior-ribben, kom och drog in oss. Så det slutade med en DNF för vår del den här gången.


Inbogserade i hamn