De skotskenor till focken som fanns på båten när jag köpte den var inte av direkt högsta kvalité. Problemet var att själva stoppet för vagnen kunde släppa ibland när det blåste mycket och man fick fladder i focken och skotet. Och detta innebar att hela vagnen med skotblocket ibland lossnade i slagen, vilket är direkt obra. Och så kunde vi ju inte ha det, dessutom ska den nya OJ-3-focken skotas ännu längre in så det blev ett utmärkt tillfälle att byta ut skenorna. Efter lite snack med mästerfixaren Peter Carlsson i Steninge så beställdes nya skenor och travare med ordentliga stopp från Ronstan av honom.

Den gamla skotskenan

Den nya skotskenan från Ronstan

I midsommarhelgen hjälpte Niclas till att ta bort den gamla skenan, fylla igen de gamla hålen med epoxi, borra upp nya hål efter att ha mätt med millimeterprecision exakt vart allt skulle sitta, och sedan montera allting. Det hela gick som en dans, men det jobbigaste var nog när skepparen skulle bågfila av de för långa skruvarna i taket…

Skepparen försöker såga av de för långa skruvarna i taket

Dessutom är nu den långa rorkulten avsågad en decimeter, så nu blir det förhoppningsvis lite enklare för skepparen att passera vid slagen…

Ett stort tack till Niclas för hjälpen med båtmecket!