Så var det då dags för våromgångens sista tisdagssegling. Ombord var gänget som ska segla SM i Varberg i slutet av juli, Skepparn, Niclas, Vicente och Philip.

Måndagens väder var ju ingen höjdare med en massa regn, men lagom till tisdag eftermiddag sprack det upp och blev riktigt fint väder med 8-12 m/s och soligt. Vinden var från väst vilket gjorde att kryss/länsbanan till Grötvik skulle seglas. Express SWE1010 var också med och var förstärkta med det gamla seglarproffset Mattias Hellgren. Riktigt roligt att ha en likadan båt att segla mot.

Vi gjorde en riktigt bra start där vi var en båtlängd före SWE1010 över linjen, och nästan precis på skottet. Ut ur hamnen var det kryss och vi gick rätt bra, vi drog ifrån SWE1010 och Comfort 32:an som startade bara några sekunder bakom oss. På kryssen ville vi få lite sjölä bakom land, så vi gick snarare nära land än ut på havet. Och vi gick riktigt bra på kryssen. ”Hirkum Pirkum” som startade ca 35 sek efter oss brukar vara en bra värdemätare, och vi gick relativt jämnt med dem, kanske något snabbare till och med. Vi passerade bland annat IF:en ”Mandarin” på vägen upp mot bojen vid Grötvik och rundade som första båt. Tyvärr hade skepparen tänkt lite fel när han kopplade spinnakern, så Philip fick koppla om den på andra sidan båten för att sättningen skulle bli rätt, vilket gjorde att vi inte kunde sätta spinnaker direkt vid rundning. När vi sedan fick upp spinnakern fick vi timglas, som dock rättade till sig rätt snabbt av sig självt.

När vi väl fick ordning på spinnakern bar det av i bra fart. Vi ville inte riskera den nya spinnakern, så det var den gamla gula BRAVO-spinnakern som vi seglade med. I några surfar var vi uppe i 10 knop, så det var bra fart på oss. Ombord på SWE1010 gick det lite sämre, i en broach var det så mycket tryck på lovatsgajen så skotråttan som den var fäst i lossnade från båten med resultatet att lovartsgajen släpptes ut rejält och spinnakerbommen flög i luften och spinnakern hamnade över masttoppen. Ingen grann syn, vi på SWE595 led när vi såg deras problem. De lyckades till slut få ner spinnakern, men med ett rejält stort hål i den…

Vi höll ”Hirkum Pirkum” bakom oss och slog dem med 30 sek på seglad tid, så vi kom in på andra plats igen för tredje gången i rad! Bra jobbat, så pass mycket vind brukar inte vara vår starka sida.