Så var då äntligen dagen inne som vi väntat på i en evighet; första dagen på Express-SM! Vi var nog alla rätt spända inför första racet. Hur bra är vi? Kommer vi komma sist? Hur trångt blir det i starten? Vi har ju ingen erfarenhet av entypsracing över huvud taget, så vi var alla taggade. Vinden var ca 5-7 m/s när vi seglade ut och det var mörkt på himlen vid horisonten.

Redan på utseglingen började dock problemen. En lina som håller fast ett block till uthalet brast. Philip löste det dock kvickt så var den saken löst.

I första starten var vi rätt försiktiga men hade kommit iväg bra om det inte vore för ett par båtar som kom för babord med som inte lyckades väja för oss för styrbord så vi fick trixa lite för att komma iväg. Vi seglade sedan upp oss lite på kryssen och hade ett par båtar efter oss vid första rundningen. Spinnakersättningen gick dock inget vidare. Historiens fetaste timglas fick vi. En rejäl gordisk knut på spinnakern som tog ett tag att lösa. Man kan säga att manövrerna inte var på topp och tyvärr lyckades vi schabbla vid nertagningen på sista rundningen och SWE01 slank förbi oss vid rundningen inför sista korta kryssen in i mål. Vi blev 27:a.


Vid första starten krockade SWE899 med en annan båt och fick ett hål i sidan…

I andra racet gjorde vi en något bättre start, men var fortfarande för försiktiga. När vi väl fick segla i hyfsat fri vind var vi rätt snabba. Den här gången kom vi 26:a.

Till tredje racet bestämde vi oss för att vara lite tuffare i starten och fick till det riktigt bra. Vi seglade på bra och hade bland annat förra årets SM-vinnare SWE 2015 bakom oss när vi närmade oss första rundningen. Spinnakersättningen satt bra och vi seglade fint på länsen. På andra kryssen låg vi rätt bra till i början men SWE 2004 slog precis framför näsan
på oss och när vi sedan slog för att inte få skitvind så gjorde vi ett riktigt dåligt ben för babord. När vi närmade oss rundningen igen hade vi tappat 100 m på SWE 2004. Vi rundade strax bakom Express Youngsters men seglade förbi dem på sista länsen.

Vid rundningen inför målkryssen hade dock SWE 620 kommit ikapp oss och vi rundade precis bakom dem. Vi gjorde dock en grym kryss upp mot mål och gick förbi dem. Vi slutade på 22:a plats.

Totalt efter första dagen är vi på 26:e plats, men vi har fått mersmak och är taggade inför morgondagen.

På kvällen var det After Sail och grillkväll i klubbstugan. Riktigt fint.

Mer bilder och annat kommer senare.


Regnet öste ner under första racet


After Sail