Express SM är nu över. Vi hade aldrig seglat SM eller ens entyp innan vi stack till Varberg för att segla Express SM, så vi hade ingen aning om vart vi stod i konkurrensen. En viss oro fanns givetvis att vi skulle komma sist, Expressklassen är ju trots att tuff, men skepparen hoppades att det i alla fall skulle hamna några andra båtar bakom oss.

I Halmstad seglas det nästan bara omvänt LYS, och det är inte många starter som vi gjort med gemensam start, så det var ett orosmoment innan. Hur skulle det funka, skulle det vara total kaos där på startlinjen? Det visade sig på de två första racen, vi var lite försiktiga där och kollade in hur det fungerade, och hamnade således några båtlängder bakom alla andra direkt. Sedan gav vi oss in i skiten och började battla med de andra båtarna, och genast gjorde vi givetvis mycket bättre starter. Vårt problem var dock att accelerera efter att startskottet gått, vi fick inte upp farten tillräckligt snabbt och de andra drog ifrån oss. Men vi funderade på hur vi skulle kunna lösa det också, och starterna blev bättre och bättre för varje race. Från att ha varit en lite läskig grej med 30 båtar på linjen, blev starterna istället det roligaste av allt. Det är tätt och mycket action, kanonkul helt enkelt!

På kryssen tyckte vi att vi hade riktigt bra fart. Det var ofta som vi kom närmare eller seglade ikapp båtar framför oss. Så om man jämför med de 5 båtar som låg framför oss i resultatlistan så känner vi att vi har bra boatspeed på kryssen, och ofta även på länsen. Så det känns riktigt roligt, dock kan vi ju inte mäta oss med topp 10-båtarna riktigt ännu.

Det som vi känner att vi tappade mest på var manövrarna. Tyvärr är vi inte helt klockrena på spinnakersättning, nedtagning och gipp. Här måste vi träna otroligt mycket mer för att bli säkra, och för att inte tappa mot båtarna runt omkring oss. Speciellt spinnakergipparna är ju kritiska, några gånger säckade spinnakern ihop och började snurra upp sig på förstaget med det ödesdigra resultatet att spinnakern behövde sänkas ner för att kunna lösa problemet. Någon som har tips på vad vi gör för fel i gipparna?

Vi hade höga förväntningar på SM, och dessa överträffades med råge! Hela arrangemanget från Varbergs Segelsällskap och Expressförbundet kändes proffsigt, och att segla entyp på kryss/länsbana är verkligen det roligaste man kan göra med en segelbåt. Det känns som att vi fått blodad tand och vill fortsätta vara med och segla entyp i Expressklassen. Ibland blev man lite starstruck när man seglade omkring bland mästerseglare som man tidigare bara sett på bild. SM går nästa år i Nynäshamn, så förhoppningsvis kan vi ha köpt in en trailer till nästa säsong så att vi kan vara med även där 🙂

Med lite tur kommer det en film från SM också, så håll utkik på hemsidan framöver…

Ett extra tack till Bryggcaféet Grötvik som hjälpte till att göra det möjligt för oss att komma till SM.