Det var en vecka sedan SWE 595 seglades senast. Tyvärr fick vi inte ihop det med SWE 595 till Skallkrokens Krabbsegling i lördags, men skepparn och Niclas gästseglade ombord på Jonas X-34 och kom tvåa. Trevligt det också. Men nu var det i alla fall dags för lite segling med Expressen igen.

I hamnen var det inte direkt mycket vind, men vivakartan visade 8-10 m/s och DMI hade 8-11 m/s på sina väderkartor. Till slut fick vi ihop en fulltalig besättning med skepparn, Vicente, Philip och Smaragd-Kristian. Och det var nog bra det för det fanns vind där ute på bukten. Vinden var sydlig och triangelbanan motsols seglades, vilket innebar att första sträckan upp till Långenäs var en halvvind. Vi såg att några båtar där framför hade satt spinnaker så vi gjorde likadant. Och det gick hyfsat bra. Vi loggade över 7 knop för det mesta och tog in på båtarna framför. Vi gjorde dock några broachar som vi tappade en del på, men rundade hyfsat med inför kryssen ner till Påarp.

Och på kryssen gick vi som tåget, som vanligt får man nästan tillägga. Vi loggade runt 5,5 – 6,2 knop i GPS-fart och gick riktigt högt och fint. Det krävs några gubbar på kanten i Expressen i runt 8 m/s, men då går hon som tåget också!

Vi rundade som tvåa vid Påarp, efter Meijer i Draken som rundade strax före oss. Efter oss hade vi H-båten ”Mille Mus”. Efter halvvinden på första benet fick vi ta ner spinnakern i sittbrunnen, vilket blev fel sida för oss inför den sista sträckan in mot mål, som också var nästan en halvvind. Vi började koppla om spinnakern men tyckte att vi gick rätt bra med bara focken med ca 7,5 knop. ”Mille Mus” bakom oss satte spinnaker och tog in rejält på oss, och till slut hade vi fått ordning på allt och satte spinnaker vi också. Och det gick ju fint, vi seglade om Meijer i Draken, som hade fått problem med spinnakern och inte fick upp den. Bakom oss närmade sig dock ”Mille Mus” oroväckande snabbt. Plötsligt small det till och spinnakern låg i vattnet framför oss. Återigen hade fallet rappat ur skotråttan på masten! Vårt nya dynemafall är nog lite för glatt, och skotråttan borde ha en lite annan vinkel. Det finns nog en anledning till att många Expresser har dubbla skotråttor på masten för spinnakerfallet… Hur som helst lyckades Philip snabbt som attan få fatt på fallet och få upp spinnakern igen. ”Mille Mus” fick in ett par rejält fina surfar och seglade ikapp oss. Vi är inte helt vassa på slör och läns måste erkännas, det behöver vi träna mer på för en H-båt ska inte kunna segla om oss på ren fart. Kanske att vi inte borde ha haft focken uppe samtidigt om det stör spinnakern?

Vid fyren tog vi ner spinnakern och började vår jakt på ”Mille Mus”. Vi siktade på att få innerspår vid sista röda pricken, och hade överlapp och fick plats för märket. Sedan skulle vi bara segla om ”Mille Mus” på upploppet i lä tänkte vi. Och vi gick ju snabbare än dem, men när vi hamnade i deras vindskugga så stannade vi av och de kunde dra ifrån, och så fortsatte det in mot mål. Sedan kom Farr 30:an ”Letto di Pletto” med en rasande fart och seglade om oss båda på sista 50 meterna in mot mål. Och vi lyckades inte komma förbi ”Mille Mus” utan slutade återigen på en snöplig fjärdeplats.

Dagens GPS-spår: