Expressen är som bekant en riktigt rolig båt att segla. Den kräver dock sina gubbar på kanten när det blåser över 7 m/s för att gå bra. Idag var skepparen och Niclas sugna på att sticka ut och segla i det fina vädret, men vindmätarna stod på ca 8-11 m/s, vilket är svårseglat på två personer med fulla ställ. Racingstorseglen har ju inget rev insytt utan det är alltid fulla ställ som gäller, men SWE 595 har ett cruisingstorsegel från Lundh med travare och ett rev insytt. Revet har aldrig testats tidigare av oss, men nu var det ett perfekt läge att testa att segla på två personer med ett rev.

Så vi letade fram lite snören som vi kunde använda till revet, och beslog den överflödiga duken runt bommen och kastade loss. Storseglet hissade vi i hamnen och det såg ju riktigt fint ut även när det var revat. Sedan bar det iväg ut ur hamnen med även fock satt på en kryssbog ut mot Tylön. Och hallelujah, det fick ju riktigt fint! I byarna var det säkert vindar på upp mot 11-12 m/s, men båten betedde sig riktigt fint och var helt klart hanterlig även i den vindstyrkan med bara två man. Rodret var betydligt lättare än annars i de vindstyrkorna och farten var det heller inget fel på. Stundtals var det upp mot 7 knop på bidevinden enligt GPS-farten från Prostarten!

Sammanfattningsvis kan man helt klart konstatera att när det är cruising och man bara är 2 personer ombord är ett rev helt klart ett bra alternativ. Expressen känns betydligt mer lätthanterlig, gasten kan till och med gå ner i lä och trixa utan att den lutar ohanterligt mycket och skär upp. Så det var skönt att veta att det går att cruisa med den på två personer även i det övre vindregistret.

Att det sedan var plattvatten och solsken gjorde ju inte dagen sämre!