Herrejösses, så var det då dags för den sista tisdagsseglingen för säsongen. Att det gått snabbt är ju en underdrift. Hur som helst, det känns som det blåst bra hela hösten och denna tisdagen var inget undantag. Strax innan start peakade vinden och det var ca 13-15 m/s på vindmätarna. Vinden kom från sydväst så det var kryss/länsbanan till Grötvik som gällde.

Med ombord var gänget som till helgen ska åka till Saltsjöbaden och segla Oktoberpokalen (i september) i hyrd Express, nämligen skepparen, Niclas, Vicce och Axborn. Det var första gången som vi alla seglade tillsammans, och skulle bli bra träning inför helgen.

Starten var väl kanske ingen höjdare, vi var lite sena till linjen och hade inte så mycket höjd på linjen som hade varit optimalt på kryssen ut ur hamnen. Vi hade Hirkum Pirkum strax bakom oss och de närmade sig. Vi hade nog travaren lite väl långt upp, för vi lutade mest och hade svårt att hålla farten. När vi sedan släppte ner travaren en bit så lutade vi mindre, och kunde vi dra ifrån Hirkum Pirkum. Det var stundtals rätt rejäla vågor och det blåste säkert uppåt 13 m/s där ute.

När vi sedan rundade var det dags för spinnakern. Den satt med en smäll och vi satte genast fart på surfarna och seglade ikapp IF:en ”Mandarin”. Sen sa det pang, och spinnakern rasade ner. Det var spinnakerfallet som rappat ur skotråttan på masten igen. Axborn och Niclas var dock snabbt framme och fick till slut upp spinnakern igen. En inte helt enkel uppgift med en fylld spinnaker och ingen vinsch…

Sedan satte vi fart igen. Länsen in mot mål var nog den häftigaste som SWE 595 varit med om i min ägo i alla fall. Vi toppade 12,25 knop enligt loggen och det var en härlig känsla med långa fina surfar nerför vågorna. Det lever vi på hela vintern.

Letto di Pletto och Jonas Karlsson i X-34:an ”Temptation X” seglade fint förbi oss, men vi höll Hirkum Pirkum och resten av fältet bakom oss. J/105 ”John Dory” hade seglat om oss redan på kryssen, så vi låg nu på den försmädliga fjärdeplatsen igen. Och höll den ända in i mål, så det blev ännu en fjärdeplats att lägga till handlingarna

EDIT: Efter att vi insett vårt brott mot regel 42 så har vi valt att utgå från tisdagsseglingen. Det blev för mycket pumpande i storen där helt enkelt och det kommer aldrig att hända igen.

Det var dock en riktigt rolig segling som vi lever längre på 🙂