fra3
Foto: Thomas Johansson // www.vinnaltfoto.se

Efter förra helgens debacle i Falkenberg när vi rundade fel boj, revanscherade vi oss i tisdags och kom tvåa bakom omöjliga J/105:an ”John Dory”. Idag var det dags för Fragancia Cup. Pga båtbrist och funktionärsbrist blev det en distansbana istället för bansegling. Ombord vad skepparen, Vicce och Niclas.

fra2
Foto: Thomas Johansson // www.vinnaltfoto.se
Skepparn

fra4
Foto: Thomas Johansson // www.vinnaltfoto.se
Vicce

fra11
Foto: Thomas Johansson // www.vinnaltfoto.se
Niclas

Starten var inne i Nissan. Vi kom iväg rätt bra i starten och kryssade ut ur Nissan. Första rundningen var västpricken vid Påarp, dit det var kryss. Vinden var lätt och det låg kvar gammal sjö så det var mycket stoppsjöar och svårt att få driv i båten. Men vi seglade ändå på riktigt bra och seglade länge jämnt med ”John Dory”. De drog ifrån oss lite på slutet och rundade en bit före oss. J/80:an från Falkenberg hade dock svårt i skvalpsjön och vi rundade en rejäl bit framför dem, flera minuter, och ännu längre före den andra Expressen, SWE 1010, som idag bara var två personer ombord efter att tredje gasten missat tiden. Nu var det en hög bog bort mot Tylögrund.

fra27
Foto: Thomas Johansson // www.vinnaltfoto.se

fra34
Foto: Thomas Johansson // www.vinnaltfoto.se

Vi satte spinnakern rätt snart efter rundningen och bar den fint. Vinden dog ut emellanåt och vi gjorde då bara 1,5-2 knop, sedan kom det lite vind och vi satte av i 5-5,5 knop, och så höll det på om vartannat. När vi närmade oss Tylögrund så ökade dock vinden och vi började få svårt att hålla spinnakern på den höga bogen. Några hundra meter innan rundningen fick vi ett par uppskärningar som gjorde att vi funderade på att ta ner spinnakern. Den där fjärde personen hade suttit fint att ha på kanten där. Men efter rundningen skulle man falla av så klarade vi bara av att hålla oss över fyren skulle det sedan bli enklare. Och vi klarade precis att runda fyren och fortsatte med spinnaker till runt Tylön. Sedan blev det en nertagning och kryss genom sundet vid Tylön. J/80:an hade knappat in på oss rejält när de kunnat segla med sin Jibtop och gennaker. Vid ett tillfälle utanför Tjuvahålan kom de för styrbord och vi för babord och vi slog i lä precis framför dem. Sedan blev det kryss i lätt vind igen mot Angöringen. Och vi drog fint ifrån J/80:an på kryssen. Till slut rundade vi Angöringen ca 10 min före J/80:an.

fragancia2013_01
Spinnaker in mot mål

Sedan var det halvvind tillbaka mot hamnen. Vi lyckades sträcka med spinnakern hela vägen runt de röda prickarna, helt sjukt faktiskt, förmodligen TWA 50°. Eller ”krysspinnakern” som vi kallar den för nu för tiden…

När sedan resultatet räknades samman visade det sig att vi kommit tvåa, 1,5 minut före J/105 på korrigerad tid! ”John Dory” som jag tror att vi aldrig har slagit tidigare 🙂
Vann gjorde överlägset Farr 30:an ”Letto di Pletto”. Hela resultatlistan finns på http://www.hss1910.nu/resultat-fragancia-cup-2013/.

Det var riktigt bra seglat av oss. Men det finns mer att ta av. Vi seglade med ett 12 år gammalt utseglat krysställ, och sparade det nästan nya krysstället till viktigare tävlingar… 😉

Imorgon sticker vi iväg till Orust och hämtar en trailer som vi köpt 🙂